باسمه تعالی

زندگینامه
غلامعلی مکتبی در سال 1313 در اهواز به دنیا آمد و پس از پایان دوره دبیرستان در همان شهر، برای ادامه تحصیل راهی تهران شد. وی با بهدست آوردن رتبه اول کنکور به دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران راه یافت و در سال 1338 فارغالتحصیل شد.
وی پس از گذراندن دوره کامل نقاشی در دانشکده هنرهای زیبای تهران، به عنوان دانشجوی ممتاز برای ادامه تحصیل در رشته نقاشی به فرانسه رفت و ۶ سال در بوزار پاریس زیر نظر استادانی همچون «ژان سووربی» و «روژه شاستل» فرا گرفتن هنر نقاشی را ادامه داد.
بنیانگذار تصویرگری کتابهای کودک و نوجوان ایران، کار تصویرگری کتابهای شعر و داستان و نیز تدریس در دانشگاههای تهران، هنر، الزهرا (س)، دانشگاه آزاد و دانشکده صدا و سیما را از سال 1364 آغاز کرد. وی تا کنون بیش از 150 کتاب شعر را تصویرگری کرده است.
استاد مکتبی بر تصویرگری کتابهای آموزشی ایران در سه مرحله: سال ۱۳۳۶، ۱۳۴۶ و از سال ۱۳۵۷ تا ۱۳۸۰ نظارت داشته است.
------------------------------
خلاصه مراسم
بنیاد نخبگان استان تهران در راستای پاسداشت، تکریم و نکوداشت مقام شامخ نخبگان این سرزمین، مراسم نکوداشت استاد غلامعلی مکتبی بنیانگذار تصویرگری ادبیات کودک و نوجوان را در عصر روز یکشنبه 6 اسفند ماه 1396 برگزار کرد.
در این رویداد آقای دکتر ناصری (مدیرکل دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی)، خانم دکتر شیوا دولت آبادی (رئیس هیئت مدیره انجمن روانشناسی ایران)، استاد جمالالدین اکرمی (نویسنده، تصویرگر و پژوهشگر)، استاد محبتالله همتی (کارشناس آموزش)، سیدامیر سادات موسوی (دبیر ماهنامه رشد جوان) و جمعی از مستعدین برتر استان تهران شرکت داشتند.
در این مراسم که با تلاوت آیاتی از کلامالله و پخش سرود ملی آغاز شد، علیرضا زراسوندی (رئیس وقت بنیاد نخبگان استان تهران) ضمن بیان این موضوع که اساس و پایه اصلی بنیاد ملی نخبگان بر مباحث فرهنگی استوار است؛ گفت: این فطرت انسان است که او را هدایت میکند و مباحثی همچون نخبگی و سرآمدی یک نعمت خدادادی است که باید در راستای بهبود شرایط و ارتقای توانمندی و بهبود و اصلاح امور کشور از آن استفاده کنیم، همچنان که بزرگانی مانند استاد مکتبی تلاشهای بسیار زیادی را در همه سالهای عمر خود در عرصه تخصصی خود که تصویرگری است بنا نهادند.
در ادامه این نکوداشت، دکتر ناصری درباره شخصیت و سلوک حرفهای استاد مکتبی گفت: اولین و بارزترین شخصیت حرفهای استاد مکتبی این است که ایشان بعد از گذشت چندین دهه همچنان غوطهور شدن در دنیای کودکی را انتخاب کرده است. البته تایید خود ایشان هم بر این است که من بهصورت اختیاری از دنیای بزرگسالان فاصله گرفته و خود را در دنیای کودکان نگه داشتهام. دکتر ناصری با ذکر خاطرهای عنوان داشتند که دنیای کودکی دنیای خیلی بزرگ و مهمی است که شاید برخی از فلاسفه و انسانهای خیلی عمیق آن را درک میکنند. ایشان اعلام داشتند یکی دیگر از خصوصیات حرفهای استاد مکتبی این است که هر موضوعی را تصویرگری نمیکند و تا به کشف دست پیدا نکند به تصویرگری نمیپردازد.
همچنین استاد جمالالدین اکرمی در خصوص افراد تاثیرگذار در حوزه تصویرگری کتابهای کودکان به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: تاریخچه هنرهای تجسمی ما با تصویرگری همراه است و با کتاب گره خورده است و هرجایی که بخواهیم در خصوص نگارگری صحبت کنیم با کتاب و داستان و شاهنامه همراه هستیم و این یک ویژگی خاص است که ما از آن برخورداریم.
در ادامه این نکوداشت دکتر شیوا دولت درخصوص چرایی انتخاب و دوست داشتن تصاویر در نزد کودکان و زاویه دید انسان به تصاویر پرداخت. همچنین استاد محبتالله همتی به بیان تاریخچة تصویرسازی کتابهای درسی و سیدامیر سادات موسوی درخصوص نقش ماهنامه رشد در پرکردن خلاهای آموزشی در کشور به ایراد سخنرانی پرداختند.
استاد مکتبی در پایان این نکوداشت با قرائت ابیاتی از مجریان و شرکتکنندگان در این نکوداشت صمیمانه قدردانی کرد و اظهار داشت: عنوان نخبه همان نسبت که قامت و قدرش از من فراتر است، وظایف و پیمان و پیوند مرا به مردم بیشتر و بیشتر میکند. ایشان در پایان صحبتهای خود افزود: از بنیاد نخبگان به دلیل بالا بردن و گسترش علم و فرهنگ و هنر و تشویق عاشقان این راه تشکر ویژه میکنم. آنچه که مایه خرسندی من است این نکته است که به واسطه صور خیال در دنیای خیال و رویاهایم شگفتی بیافرینم.
کاش میشد سیب سرخی از درخت با نگاه شوق خود از شاخه چید
کاش میشد با صدای نبض باد در ضمیر شاخه گلها خزید
در خلال این مراسم دل نوشتههای برخی از مستعدین برتر شرکتکننده در مسابقه تصویر خاطرهانگیز قرائت شد.
در پایان این مراسم، ضمن اهدای نماد یادبود و لوحی به قلم دکتر سورنا ستاری رئیس بنیاد ملی نخبگان و معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری به استاد غلامعلی مکتبی، از برگزیدگان مسابقه فرهنگی تصویر خاطرهانگیز با اعطای جوایز اهدایی دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی قدردانی شد.
------------------------------
ارجنامه
بسماللّهالنور
((ارج نامه))
هنرمند ارجمند و توانا جناب آقای غلامعلی مکتبی
هنر ابرازی است برای تعالی روح و روان آدمی و هنرمند آئینه ای می سازد از جنس یک خط خوب، یک صدای خوش، یک تصویر روح انگیز یا یک شعر طرب انگیز تا آدمی خود را در آن بنگرد، روح را صیقل دهد و غبار را از آن بزداید . در این میان استاد صورتگر که با جوهر و رنگ، سفیدی بوم را جان می بخشد و روح می افزاید، در زنده کردن عواطف و احساسات مخاطب نقشی پررنگ و کم بدیل دارد. حال اگر استاد ماهری چون شما همّ و غم و هنر خویش را برای کودکان مصروف کرده باشد، بی تردید محبوبیّت مضاعفی خواهد داشت و آثارش تلألویی دیگر خواهند یافت. آری خیال و خاطره بسیاری از مردم این سرزمین از جمله نخبگان و صاحبان استعدادهای برتر آغشته به هنری است که شما در کتابهای درسی و آموزشی کشور خلق کرده اید، پس بی گمان در رشد و تعالی و موفقیّت ایشان سهمی بزرگ داشته اید. مراسم تکریم و تجلیل از زحمات بی شائبه و عاشقانه جنابعالی در واقع تکریم از لحظات خوب و خوش دوران کودکی فرزندان این مرز و بوم است. اینجانب ضمن تقدیم لوح " ارج نامه" حاضر بهترین لحظات را با عزّت و سلامتی برایتان آرزومندم.
سورنا ستاری
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور
و رئیس بنیاد ملی نخبگان
------------------------------
تصاویر مراسم
------------------------------
هنرنامه استاد غلامعلی مکتبی
قدر اهل هنر کسی داند که هنرنامهها بسی خواند
شرح مختصری از زندگینامه و نیز چکیده سخنرانیهای ایراد شده در مراسم یادمانی تکریم نخبگان و سرآمدان برگزار شده توسط بنیادهای نخبگان استانی تحت عنوان هنرنامه مکتوب شده است.
1 2
------------------------------
طواف شمع استاد غلامعلی مکتبی
سلسله سخنرانیهای ایراد شده در مراسم یادمانی تکریم نخبگان و سرآمدان برگزار شده توسط بنیادهای نخبگان استانی تحت عنوان کتاب طواف شمع مکتوب شده است.
------------------------------
کلیپ نکوداشت استاد غلامعلی مکتبی