باسمه تعالی

زندگینامه
دکتر محمدعلی مجتهدی گیلانی، اول مهرماه 1287 در شهر لاهیجان چشم به جهان گشود. در دو سالگی مادر خود را از دست داد، پدر او از تجار ابریشم و یکی از زمینداران شهر لاهیجان به شمار میآمد.
دکتر مجتهدی در سال 1310 با گذراندن دوره 6 ساله متوسطه، دیپلم گرفت و در آزمون اعزام محصل به فرانسه رتبه قبولی را به دست آورد. وی تحصیلات تکمیلی را تا مقطع دوره دکترا در رشته مکانیک در دانشگاه سوربن با موفقیت گذراند.
در مهر ماه سال 1320 پس از پایان دوره سربازی در اهواز و برگشت به تهران؛ ضمن تدریس در دانشکده فنی دانشگاه تهران در مدرسه شبانهروزی البرز نیز صاحب مسئولیت و در سال 1323 به ریاست دبیرستان ماندگار البرز برگزیده شد. وی به مدت 35 سال مدیر این دبیرستان بود و بسیاری از دانشمندان و مشاهیر علمی کشور را تربیت کرد؛ و این مدرسه را به بهترین و مشهورترین مدرسه ایران تبدیل کرد. ریاست دانشگاه شیراز در سال 1340، رئیس دانشکده پلیتکنیک تهران از آذرماه 1341 (به مدت سه سال)، تاسیس دانشگاه صنعتی شریف در مهرماه 1345، ریاست دانشگاه ملی (شهید بهشتی) و ریاست دانشگاه امیرکبیر بخشی از مسئولیتهای زندهیاد دکتر مجتهدی در طول خدمات ارزنده وی بود. دکتر مجتهدی در سال 1355 بازنشسته شد و صرفا به فعالیت در دبیرستان البرز ادامه داد و در دهم تیر ماه سال 1376 در شهر نیس فرانسه درگذشت و در همان شهر به خاک سپرده شد.
------------------------------
خلاصه مراسم
بنیاد نخبگان استان تهران در راستای تقدیر از مقام و جایگاه رفیع مفاخر علمی- فرهنگی و همچنین شناخت بیشتر اجتماع نخبگانی با ثروتهای ملی و الگوپذیری از آنان، رویداد فرهنگی «نکوداشت مقام آموزشی و فرهنگی استاد دکتر محمدعلی مجتهدی گیلانی» از چهرههای برجسته آموزشی کشور را در تاریخ 11 مهرماه 1397در محل این بنیاد برگزار نمود.
در این رویداد فرهنگی، پس از تلاوتی چند از آیات قرآن مجید توسط استاد قنبری، دکتر سهراب پور (از شاگردان دکتر مجتهدی در دبیرستان البرز و مشاور رئیس بنیاد ملی نخبگان) ضمن خوشامدگویی مدعوین توضیحاتی پیرامون نقش دکتر مجتهدی در تأسیس و مدیریت آموزشی دانشگاه صنعتی شریف و تلاشهای ایشان در زمینه پیشبرد علم و تربیت ارائه نمود. همچنین افزود در دوره ریاست ایشان در دانشگاه صنعتی شریف، ساختمان کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شریف را به نام "ساختمان دکتر مجتهدی" نامگذاری کردند.
سپس، آقای دکتر محقق (از دبیرستان دبیرستان البرز در دوره تصدی میدریت دکتر مجتهدی و رئیس هیات مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی) به بیان ویژگیهای اخلاقی دکتر مجتهدی و توجه ایشان به نظم و انضباط پرداخت و در ادامه دکتر الستی در خصوص فعالیتهای استاد در دبیرستان البرز بویژه اقدامات شایان تقدیر دکتر مجتهدی در دوران تظاهرات دانشآموزان قبل از انقلاب اسلامی سخنرانی کرد.
در ادامه نشست، دکتر انیسی پور (از شاگردان دکتر مجتهدی در دبیرستان البرز) در خصوص سیر و سلوک اخلاقی و علمی دکتر مجتهدی و نقش ایشان در مدیریت دبیرستان البرز و عدم توجه ایشان به شغل و منصب اولیا در ثبت نام و جدیت و اهتمام ایشان در تربیت دانشآموزان صحبت کرد و دکتر سید ابراهیمی (از دبیرستان دبیرستان البرز در دوره تصدی میدریت دکتر مجتهدی) در خصوص هویتبخشی دکتر مجتهدی (هویت ملی و دینی) و مهندس مقدسیان پیرامون شخصیت و فعالیتهای فرهنگی و آموزشی استاد دکتر مجتهدی در نهادهای دانشگاهی و توجه ایشان به مسائل اخلاقی و تربیتی صحبت کرد.
این رویداد فرهنگی با قرائت ارجنامه بنیاد ملی نخبگان و اهدای آن به نماینده بنیاد دکتر مجتهدی گیلانی پایان یافت.
در حاشیه برگزاری این نکوداشت نمایشگاهی از 30 برگ سند مربوط به دوران مدیریت دکتر مجتهدی در دبیرستان البرز توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی به بنیاد دکتر مجتهدی گیلانی اهدا و به نمایش درآمد. همچنین از کتاب زندگینامه و خدمات پروفسور مریم میرزاخانی که توسط انجمن آثار و مفاخر فرهنگی تدوین و چاپ شده رونمایی گردید.
------------------------------
ارجنامه
بسماللّهالنور
((ارج نامه))
خانواده محترم استاد زنده یاد دکتر محمّدعلی مجتهدی گیلانی
ایرا ن عزیز ما در تاریخ پر افتخارش ، خدمتگزاران صدیق فراوانی را به خود دیده است. انسان های شایسته ای که منشأ خیرات و برکات زیادی در عرصه های مختلف بوده اند. امّا در این میان برخی چهره ها به واسطه ی نوع خدماتی که عرضه داشته اند، تلألویی ویژه دارند. یکی از آنها استاد زندهیاد دکتر محمّد علی مجتهدی گیلانی است که یاد و خاطره او هرگز از دل و جان شاگردان ، همکاران و سایر دوستدارانش فراموش نخواهد شد.
هرگز نمیرد هر آن که دلش زنده شد به عشق ثبت است بر جریده عالم دوام ما
او با عشقی که به ایران و ایرانی داشت نسبت به تربیت فرزندان این مرز و بوم همّت گمارد و به اذعان همهی آنهایی که او را می شناختند در این راه از هیچ کوششی دریغ نورزید و بر دغدغه نیکویی که داشت تا پایان عمر همّت گمارد. نکوداشت این استاد برجسته که در مدرسهی ماندگار البرز و دانشگاههای صنعتی شریف ، شهید بهشتی ، امیر کبیر و تهران به تربیت نسلهایی از جوانان کشور پرداخت ،در واقع تکریم از همهی آنهایی است که عشق به وطن دارند و این عشق را با اخلاص به عرصه ی عمل می آورند. پژوهش و تحقیق در احوالات این مرد بزرگ و اثرات مثبتی که از خود برجای گذاشت کاری ضروری و شایسته است و می تواند توسط نخبگان و صاحبان استعدادهای برتر به انجام رسد. اینجانب ضمن آرزوی علوّ درجات برای آن استاد سفر کرده لوح "ارج نامه " بنیاد ملّی نخبگان را به پاس قدرشناسی به خانواده محترم و شاگردان گرامی او تقدیم می نم. امید است که راهش پر رهرو و تلاش هایش مأجور باشد.
سورنا ستاری
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور
و رئیس بنیاد ملی نخبگان
------------------------------
تصاویر مراسم
------------------------------
هنرنامه زندهیاد دکتر محمدعلی مجتهدی گیلانی
قدر اهل هنر کسی داند که هنرنامهها بسی خواند
شرح مختصری از زندگینامه و نیز چکیده سخنرانیهای ایراد شده در مراسم یادمانی تکریم نخبگان و سرآمدان برگزار شده توسط بنیادهای نخبگان استانی تحت عنوان هنرنامه مکتوب شده است.
1 2
------------------------------
طواف شمع زندهیاد دکتر محمدعلی مجتهدی گیلانی
سلسله سخنرانیهای ایراد شده در مراسم یادمانی تکریم نخبگان و سرآمدان برگزار شده توسط بنیادهای نخبگان استانی تحت عنوان کتاب طواف شمع مکتوب شده است.
------------------------------
کلیپ نکوداشت زندهیاد دکتر محمدعلی مجتهدی گیلانی